Piet Buddingh'

Friday, December 01, 2006

Korte levensschets

GPF. Buddingh' werd in 1926 geboren in Waalwijk.Daar bezocht hij de chr. lagere school en de Nuts-(m)ulo- school. Vervolgens ging hij op de fiets naar de chr. kweekschool in Gorinchem. In 1945 ontving hij zonder examen af te leggen de onderwijzersakte, een gevolg van het oorlogsjaar 1944-'45, toen het zuiden van Nederland al sinds oktober 1944 bevrijd was.

In november 1946 ging hij als dienstplichtige in militaire dienst en diende drie jaar als grenadier op Oost- Java. Na de hoofdakte behaalde hij de akte nederlands mo-b, welke studie hij op latere leeftijd afrondde met een doctoraal examen nederlands aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn doctoraalscriptie had als titel "Aan het volk...dat dieper zich bukt onder de druk onzer overheersing...", een citaat uit werk van dr. J. Groneman, die het grootste deel van zijn volwassen leven op Java gewoond en gewerkt heeft en wiens leven en werk onderwerp van de scriptie was. Buddingh' werkte o.m. bij het onderwijs in Noord- Brabant en later in zendinsgverband op v.m. Ned. Nieuw- Guinea bij het voortgezet onderwijs en het kweekschoolonderwijs. Terug in Nederland werd hij docent aan een chr. pedagogische akademie in Gorinchem, die opging in wat nu de Hogeschool Inholland is. In zijn VUT- periode werd hij als tijdelijk senior- docent uitgezonden naar de 'Universiteit- Indonesia', de staatsuniversiteit in (Jakarta-)Depok,letterenfaculteit, sectie Nederlands. Als lid van de steungroep "Betaald Antwoord" voor de Wereldraad van Kerken was hij betrokken bij publikaties over de beeldvorming van allochtone Nederlanders in de kinder- en jeugdliteratuur.

Als adviseur van een Hervormde werkgroep, verbonden aan de v.m. edukatieve sectie in Driebergen werkte hij mee aan een onderzoek naar anti- joodse beeldvorming in methoden voor de kerkelijke catechese. Een soortgelijk onderzoek naar anti- joodse beeldvorming deed hij zelf bij kinderbijbels. Enkele publikaties van zijn hand: een 'werkmap racisme in kinder- en schoolboeken', 'Wereldonderwijs- Wereldwijs', verslag van een soortgelijk onderzoek in jeugdencyclopedieen, gebruikt in documentatiecentra voor het lager onderwijs, een bijdrage aan het 'Handboek voor intercultureel onderwijs' en een ego- document 'Gandhi heeft de dood overwonnen', welke titel ontleend is aan een brief van Henriette Roland Holst aan de auteur. Buddingh' is getrouwd met Anneke Keur. In het huwelijk werden drie kinderen geboren en bij hen werden negen kleinkinderen geboren.

1 Comments:

  • At 2:02 AM, Blogger Unknown said…

    Geachte Heer Buddingh,
    Ik zou U iets willen vragen over de Doctoraalscriptie van Dr I Groneman
    is dat mogenlijk
    Vr Grt C.Smits c.smits42@gmail.com

     

Post a Comment

<< Home